logo copy

pokroviteljstvo3

Objava 9.4.2023.

USKRS 2023 LOKI

Objava 10.1.2023.

Sažetak izvješća rada Udruge za 2022. godinu

Tijekom 2022. godine Udruga za pomoć djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom „LOKI“ većinom se bavila savjetodavnim i edukativnim radom kao podrška i pomoć u procesu inkluzivnih promjena i univerzalnih načina podučavanja učenika s teškoćama. Predsjednik Udruge Luka Femec sudjelovao je kao predavač na nizu Županijskih stručnih vijeća učitelja razredne nastave s temama individualnih kurikuluma te metodama prilagodbe materijala i nastavnih sredstava u svakodnevnom učiteljskom radu. Također, sudjelovao je u Gimnaziji „Fran Galović“ kao predavač na temu „Učenik s poremećajem iz spektra autizma u srednjoj školi“.

Zahvaljujući potpori Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije Udruga je realizirala projekt koji se sastoji od pet radionica „Superučitelj u školi za sve II“ namijenjenih učiteljima razredne nastave s ciljem jačanja njihovih kompetencija, edukacije i osnaživanja profesionalne uloge koja će utjecati na kvalitetu inkluzivnog odgojno-obrazovnog procesa, ali i život kako samih učitelja tako i učenika s teškoćama.

7

Objava 31.12.2022.

6

Objava 2.11.2022.

U sklopu projekta „Superučitelj u školi za sve II“ održana je peta i ujedno posljednja radionica pod nazivom ,,Upravljanje stresom“. Paula, voditeljica radionice je na zanimljiv način približila sudionicima što je to stres te objasnila koji su najčešći stresori koji pogađaju ljude u današnjem društvu, a osobito na radnom mjestu. Potom su sudionici kroz rad u manjim grupama na platformi Zoom pokušali osvijestiti što ih točno motivira da se ponašaju na određeni način. Pokušali su povezati vlastite misli i emocije sa ponašanjem te osvijestiti koja su od tih ponašanja i misli pod njihovom kontrolom, a koja izvan njihove kontrole. Upoznati su sa dva najčešća načina nošenja sa stresom te su kroz rad na konkretnim primjerima pokušali primijeniti ABC model kognitivnog restrukturiranja. Potom ih je voditeljica provela kroz nekoliko vježbi progresivne mišićne relaksacije. Na kraju su sudionici iznijeli svoje dojmove o ciklusu radionica te su izrazili želju za novim susretima i edukacijama. Tijekom ciklusa radionica projekta, dobili su osnovna znanja o učenicima s teškoćama, o prilagodbi nastavnih sredstava i sadržaja, o suradnji s roditeljima i pomoćnicima u nastavi, primjeni digitalnih alata u nastavi te na posljetku načinima nošenja sa stresom. Stečena znanja moći će primijeniti u praksi što će im pomoći da unaprijede kvalitetu vlastitog rada.

5

Objava 26.10.2022.

U sklopu projekta Superučitelj u školi za sve II odradili smo četvrtu radionicu na temu „Digitalni alati u radu s učenicima s teškoćama u razvoju“. S digitalnim alatima i njihovim prednostima upoznao nas je edukacijski rehabilitator Luka Femec. Naime, uz razvoj novih vještina, stimulaciju kreativnosti i potencijala učenika digitalni alati doprinose i boljoj povezanosti i komunikaciji s roditeljima. U manjim grupama isprobali smo različite alate kojima možemo obogatiti nastavu i približiti se učenicima. Sudionici su pozvani da se pridruže Webučionici (autorice Sandre Vuk) u kojoj se mogu upoznati i naučiti koristiti velik broj digitalnih alata. Veselimo se sljedećoj srijedi!

4

Objava 19.10.2022.

Na današnjoj trećoj radionici u sklopu projekta Superučitelj u školi za sve II imali smo priliku naučiti, podijeliti iskustva i uvidjeti moguće izazove u odnosu s roditeljima učenika s teškoćama u razvoju i pomoćnicima u nastavi. I roditelji i pomoćnici u današnjem obrazovanju ključne su poveznice i partneri s kojima trebamo kontinuirano surađivati kako bi ostvarili naše planirane nastavne aktivnosti. Edukacijska rehabilitatorica Anja Holeček vodila nas je kroz ovu tematiku, a na kraju smo u malim grupama međusobno podijelili svoja profesionalna iskustva. Veselimo se daljnjim zajedničkim susretima te pozivamo ostale učitelje razredne nastave s područja Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije da nam se pridruže!

3

Objava 12.10.2022.

Održali smo drugu radionicu našeg projekta Superučitelj u školi za sve II. Dunja Vargović, mag. rehab. educ., govorila je o prilagodbi metoda rada, nastavnog sadržaja i razrednog okruženja za učenike s teškoćama. U grupnom radu, učitelji su imali priliku na konkretnim slučajevima učenika s teškoćama promišljati o načinima prilagodbe. Razmjena iskustva na radionicama je ono što nas sve zajedno motivira da budemo još bolji u radu! Jedva čekamo iduću srijedu i novu radionicu! 🤗

2

Objava 5.10.2022.

I krenuli smo s novim radionicama projekta Superučitelj u školi za sve II. Na našoj prvoj radionici, Jelena Dolenec magistra edukacijske rehabilitacije uvela nas je u problematiku učenika s teškoćama u razvoju. Saznali smo nešto o postojećim Pravilnicima te dobili uvid o karakteristikama pojedinih teškoća. Na kraju radionice u manjim grupama i po zadanim primjerima, prepoznavali smo neke teškoće te pokušali pronaći rješenja kako se nositi s izazovima u svakodnevnoj nastavi. I naravno, svim našim predivnim učiteljima želim sretan njihov dan! 🙂

1

Objava: 1.6.2022.

Zahvaljujući potpori Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice od jeseni krećemo s novim ciklusom radionica Superučitelj u školi za sve! Iznimno se veselimo novim druženjima s učiteljima razredne nastave te jačanju kapaciteta naših odgojno-obrazovnih djelatnika s ciljem što lakšeg i efikasnijeg provođenja nastave za učenike s teškoćama u razvoju.

Superučitelj u školi za sve II

Objava: 3.11.2021.

Danas je održana peta i posljednja radionica u sklopu projekta „Superučitelj u školi za sve“. Paula, voditeljica ove radionice na početku se predstavila te najavila temu ,, Upravljanje stresom“. Sudjelovalo je 14 učiteljica iz gradskih i lokalnih škola iz Koprivničko-križevačke županije. Paula je na zanimljiv način približila sudionicima što je to stres te koji su najčešći stresori. Kroz rad u manjim grupama, sudionici su pokušali osvijestiti što ih točno motivira da se ponašaju na određeni način. Pokušali su povezati vlastite misli i emocije sa ponašanjem te osvijestiti koja su od tih ponašanja i misli pod njihovom kontrolom, a koja izvan njihove kontrole. Upoznati su sa dva najčešća načina nošenja sa stresom te su kroz rad na konkretnim primjerima pokušali primijeniti ABC model kognitivnog restrukturiranja. Na kraju ih je voditeljica provela kroz nekoliko vježbi progresivne mišićne relaksacije. Svi sudionici izrazili su zadovoljstvo prisustvovanjem na ciklusu radionica te su izrazili želju za novim susretima i edukacijama. Tijekom ciklusa radionica, naučili su neke osnove o učenicima s teškoćama u redovnom sustavu, o prilagodbi nastavnih sredstava i sadržaja, o suradnji s roditeljima i pomoćnicima u nastavi, primjeni digitalnih alata u nastavi te načinima nošenja sa stresom. Ostali su obogaćeni za jedno nadasve korisno i pozitivno životno iskustvo.

6

Objava: 28.10.2021.

Jučer na četvrtoj radionici, uz Lukino vodstvo, bavili smo se temom korištenja digitalnih alata u radu s učenicima s teškoćama u razvoju. Na samome početku radionice, voditelj je sudionice malo bolje upoznao s digitalnim alatom „Mentimeter“ putem kojeg su sudionice odgovarale na pitanja „kako bi jednom riječju opisale korištenje digitalnih alata?“ te „kako bi jednom riječju opisale nastavu na daljinu?“. Zatim je slijedilo kratko predavanje o ulozi digitalnih alata u nastavi, posebice u nastavi na daljinu te o prednostima i nedostacima njihova korištenja. U prvom grupnom radu, sudionice su podijeljene u 4 grupe. Svaka grupa dobila je video s uputama za korištenje određenog digitalnog alata, nakon čega su se i same iskušale u izradi raznih edukativnih materijala. Nakon što je voditelj sudionice upoznao s mnoštvom drugih izvora na kojima mogu pronaći digitalne alate, ali i naučiti kako ih koristiti slijedio je drugi grupni rad. Sudionice su putem „Tinyurl“ alata odgovarale na pitanja o njihovom iskustvu u korištenju digitalnih alata, ali i iskustvu rada na daljinu s učenicima s teškoćama u razvoju. Zapisane odgovore objedinili smo putem aplikacije „Padlet“, nakon čega smo i zajedno prokomentirali isto.
Radionica je zaključena spoznajom kako ne postoji najbolji digitalni alat, već je to onaj koji najbolje odgovara našim učenicima i nama.
Na samome kraju, sudionice su sudjelovale u kvizu o temama u sklopu projekta, a pobjednica je dobila posebno priznanje za osvojeno prvo mjesto.
 
radionica 44

Objava: 20.10.2021.

I treći prekrasan susret je iza nas. Danas smo razgovarali na temu suradnje s roditeljima i o pomoćnicima u nastavi. Na početku radionice podijeljeni u grupe, raspravljali smo o iskustvenim pozitivnim i negativnim primjerima suradnje s roditeljima. Naša Anja nas je kroz teoretski dio upoznala što znači dobra suradnja te kako ostvariti pozitivan odnos između učitelja i roditelja. Također, naučili smo kako učenik uvijek mora biti u središtu planiranja te da je uvijek važno poštivati njegova prava i potrebe. Nakon toga, razgovarali smo o pomoćnicima u nastavi, njihovim ulogama u razredu te izazovima i mogućim rješenjima u svakodnevnim razrednim situacijama. Za kraj, svaka grupa je dobila svoj slučaj/moguću situaciju s pomoćnikom u nastavi gdje smo imali priliku identificirati probleme i dati moguća rješenja. Kroz zajedničku interakciju i razmjenu iskustva možemo zaključiti kako je važno graditi pozitivne odnose u razrednom okruženju, jer pozitivni i partnerski odnosi omogućavaju i kontinuirani napredak svih naših učenika.

2          1

Objava: 14.10.2021.

Jučer smo održali drugu radionicu u projektu Superučitelj u školi za sve. Radionicu s temom Prilagodba nastavnih sadržaja, materijala i metoda rada vodila je Dunja Vargović. Bilo je veoma zanimljivo i korisno, pogotovo kada su sudionici imali priliku primijeniti naučeno u grupnom radu i sami prilagoditi potrebno ovisno o teškoćama učenika čiji su opis dobili. Vrijeme je proletilo i produžili smo radionicu radi velikog interesa sudionika. Hvala svima na sudjelovanju i odličnim primjerima koje su podijelili s nama. 😊

5

 

Objava: 6.10.2021.

U srijedu 6.10.2021. održana je prva radionica u sklopu projekta „Superučitelj u školi za sve“. Za početak predstavili su se voditelji Jelena Dolenec, Luka Femec, Anja Holeček, Paula Kuharić i Dunja Vargović. Upoznali su sudionike s načinima rada te sadržajem radionica koje će se održavati iduće četiri srijede.
Tema prve radionice bila je „Učenik s teškoćama u redovnom obrazovnom sustavu“. Sudjelovalo je 18 učiteljica iz gradskih i lokalnih škola iz Koprivničko-križevačke županije. Jelena je kroz zanimljiv pristup učiteljima približila kako funkcionira učenik s teškoćama u redovnom sustavu. Sudionici su se također međusobno upoznali.
Na kraju, učitelji su bili podijeljeni u grupe u kojima su suradnički rješavali zadatke vezane za temu. Također, mogli su podijeliti svoja iskustva u radu s učenicima s teškoćama u razvoju. Zajednički smo zaključili da svi sudionici dijele slična iskustva te da imaju mnoga pitanja za koja se nadamo da ćemo odgovoriti kroz iduće susrete.
 
1 2